Sabah namazı ne zamana kadar kılınabilir
Sabah namazı en geç saat kaça kadar kılınabilir?, Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır.
Sabah namazı en geç saat kaça kadar kılınabilir?
Sabah namazı en geç saat kaça kadar kılınabilir?,
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Sabah namazını kaçıranlar saat kaçta kılınabilir?
Sabah namazını kaçıranlar saat kaçta kılınabilir?,
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Öğle vaktine kadar sabah namazı kılınır mı?
Öğle vaktine kadar sabah namazı kılınır mı?,
Bu durumda sabah namazı farzının kazası için en doğru olan vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlamakta olup öğle vakti saatine 45 dakika kala sona erer. Bu süre aralığında sabah namazı kazası sünneti ve farzı ile kaza edilerek kılınabilir. Güneşin doğmasına 5 dk kala namaz kılınır mı?
Güneşin doğmasına 5 dk kala namaz kılınır mı?,
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir. Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınabilir mi?
Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınabilir mi?,
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz. Sabah namazı vakti ne zaman sona erer?
Sabah namazı vakti ne zaman sona erer?,
Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrâil'in Hz. Peygamber'e (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrâil sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve, “… Sabah namazını kaçırınca ne yapmak lazım?
Sabah namazını kaçırınca ne yapmak lazım?,
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak Hanefilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafiilere göre ise erken, karanlık iken kılmak faziletlidir. Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli olduğu için, imsaktan hemen sonra kılınmamaktadır. Sabah namazı kerahat vakti ne zaman girer?
Sabah namazı kerahat vakti ne zaman girer?,
Hangi namazlar kaza edilir? Vaktinde kılınmayan beş vakit namazın farzları ile vacip olan vitir namazı kaza edilir. Kılınmayan sünnetler vakit çıktıktan sonra kaza edilmez. Ancak vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı gün zevâlden önce kaza edildiğinde sünneti ile birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/65). Güneş doğduktan sonra kılınan sabah namazına nasıl niyet edilir?
Güneş doğduktan sonra kılınan sabah namazına nasıl niyet edilir?,
Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır. İkinci kerahat vakti, istiva vakti de denilen güneşin göğün tepe noktasında olduğu andır. Öğle vaktine 45 dakika kala sabah namazı kılınır mı?
Öğle vaktine 45 dakika kala sabah namazı kılınır mı?,
Cevap: Güneş tepede iken, yani öğle namazının vaktinden evvel olan zaman içinde, her namazı kılmak haramdır. Diyanet sabah namazı ne zamana kadar kılınır?
Diyanet sabah namazı ne zamana kadar kılınır?,
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Sabah namazı en son ne zaman kılınır sorularla islamiyet?
Sabah namazı en son ne zaman kılınır sorularla islamiyet?,
Öğle vaktine yakın bir zamana kadar geciktirebilir, ancak öğleden sonraya bırakamaz. Uyandığında güneşin doğmak üzere olduğunu gören birisi, bu vakitte namaz kılmak mekruh olduğu için güneşin doğup biraz yükselmesini bekler, sünneti ve farzı kaza eder.