Delici göğüs yaralanmalarında ne yapılmalıdır?
Yaralanmalarda ilk yardım nasıl olmalı?, Delici göğüs yaralanmalarında; öncelikle göğüsteki açık yara birkaç kat temiz bez ya da plastik malzeme ile kapatılır. Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır.
Yaralanmalarda ilk yardım nasıl olmalı?
Yaralanmalarda ilk yardım nasıl olmalı?,
Delici göğüs yaralanmalarında; öncelikle göğüsteki açık yara birkaç kat temiz bez ya da plastik malzeme ile kapatılır. Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır. Yara Çeşitleri Nelerdir ilk yardım?
Yara Çeşitleri Nelerdir ilk yardım?,
DELİCİ KARIN YARALANMALARINDA İLK YARDIM
Bilinç yerinde ise sırt üstü pozisyonda bacaklar bükülmüş olarak yatırılır, ısı kaybını önlemek için hasta/yaralının üzeri örtülür, Ağızdan yiyecek ya da içecek bir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık izlenir, Tıbbi yardım istenir (112). Delici yaralanmalarda hangi pozisyon verilir?
Delici yaralanmalarda hangi pozisyon verilir?,
Yara üzerine pamuk değil gazlı bez konur. Ağrı, morluklar ise şişliği gidermek için soğuk uygulama yapılır. Yaraya tütün, kül basılmaz merhem yara tozu sürülmez. Yaralı organın hareketsizliği sağlanarak gönderilir. Yaralanmalarda uygulanan genel ilk yardım kuralları nelerdir?
Yaralanmalarda uygulanan genel ilk yardım kuralları nelerdir?,
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır. Yara olan yere ne yapılmalı?
Yara olan yere ne yapılmalı?,
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır. Delik yara nasıl kapanır?
Delik yara nasıl kapanır?,
– STERİL KOMPRES : Steril Gaz Kompresler açık yara bakımı ve tedavisi için kullanılır. Yüksek emici güce sahip olduğundan kanamalarda etkili bir kullanım sağlar. – PAMUK: Pansuman malzemesi olarak yaranın üzerine konulan gazlı bezin üstüne konularak kullanılır. Gazlı bezin üstünü besler ve sızan kanın akmasını önler. Açık yara üzerine hangi ilk yardım malzemesi kullanılır?
Açık yara üzerine hangi ilk yardım malzemesi kullanılır?,
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır). Yaralıya ilk yardım nasıl yapılır?
Yaralıya ilk yardım nasıl yapılır?,
Düzensiz, sınırlı, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda öncelikle cilt doktoruna başvurmak gerekir. Özellikle kenarları kabarık ve ortası çukurlanma şeklinde, krater gibi görülen yaralar risklidir. Hangi yaralar tehlikeli?
Hangi yaralar tehlikeli?,
Açık yaranın etrafı antiseptikli solüsyonlarla (povidon iyot) temizlenmelidir. Yara akıntısının olduğu durumlarda, emici pansuman yapılmalıdır. Dren vb. araçlar yerçekimine uygun olarak yerleştirilmeli ve iyi tespit edilmelidir. Kullanılmış pansuman materyali uygun biçimde ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Yara bakımı nasıl yapılır?
Yara bakımı nasıl yapılır?,
Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk yardım sırasıyla nasıl yapılır?
İlk yardım sırasıyla nasıl yapılır?,
Pansuman Yapma Tekniği
Pansumandan önce ve sonra eller yıkanır. Hastaya rahat edeceği bir pozisyona getirilir. • Pansuman yapılacak bölge açılır. Yara üzerinde eski pansuman materyali varsa, pensle tutulup kaldırılır. Yara, antiseptik solüsyonla merkezden çevreye doğru dairesel olarak silinir. İlk yardım ilk müdahale nedir?
İlk yardım ilk müdahale nedir?,
Pansuman setinde steril olarak gazlı bezler, gazlı bezleri tutarak yarayı yıkamak için kullanılacak pens ve penset, ölü dokuları kesmek için makas veya neşter, yarayı kapatmak için PAD bulunur. Pansuman yaparken antisepsi ve asepsiye (mikropsuzlaştırma ve temizliğe) dikkat edilir.