Birinin arkasından iyi konuşmak gıybet midir?

Birinin arkasından iyi konuşmak gıybet midir?, Birinin arkasından konuşmak gıybet mi?, Hangi konuşmalar gıybet olur?, Hangi hallerde gıybet olmaz?, Hangi sözler gıybet olur?, Gıybet neleri kapsar?


Birinin arkasından iyi konuşmak gıybet midir?

Birinin arkasından konuşmak gıybet mi?, Gıybet etmek veya dedikodu yapmak, bir kimseye iftira etmek, onun arkasından konuşmaktır.

Birinin arkasından konuşmak gıybet mi?

Birinin arkasından konuşmak gıybet mi?, Gıybet etmek veya dedikodu yapmak, bir kimseye iftira etmek, onun arkasından konuşmaktır.

Hangi konuşmalar gıybet olur?

Hangi konuşmalar gıybet olur?, 1. Gıybet, bir kişinin diğer bir kişinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir. Gıybet, dinen haramdır; ahlaki bir kusurdur, çok ayıptır.

Hangi hallerde gıybet olmaz?

Hangi hallerde gıybet olmaz?, Buna göre bir kimsenin gıyabında gerek onun şahsıyla ilgili maddî, bedenî, dünyevî veya mânevî, ruhî, ahlâkî ve dinî kusurlarından söz edilmesi gerekse çocukları, ebeveyni ve diğer yakınlarının kusurlarının anlatılması gıybet sayılmıştır.

Hangi sözler gıybet olur?

Hangi sözler gıybet olur?, Hadiste fasık bir kimseye dikkat çekiliyor ve onun gıybetinin caiz olduğu bildirilmektedir. Yâni içki, kumar, çeşit çeşit ahlâksızlıklar gibi fenalıklardan sıkılmayan, aksine işlediği kötülüklerle iftihar eden, zulümden lezzet alan, sıkılmayarak açıkça işleyen kimselerin gıybetinde bir mahzur yoktur.

Gıybet neleri kapsar?

Gıybet neleri kapsar?, Duyunca üzüleceği bir sözü yüzüne karşı da söylemek günahtır. Kapalı söylemek, işaret ile, hareket ile bildirmek, yazı ile bildirmek de, hep söylemek gibi gıybettir. Bir müslümanın günahı ve kusuru söylendiğinde, hâfızların, din adamlarının, (Elhamdülillah, biz böyle değiliz) demeleri, gıybetin en kötüsü olur.

Gıybet nedir örnekleri?

Gıybet nedir örnekleri?, Gıybet etmek veya dedikodu yapmak, bir kimseye iftira etmek, onun arkasından konuşmaktır. Başlangıçta gıybet, arkadan yapılan sportmenlik dışı saldırı anlamına geliyordu.

Yaşanan bir olayı anlatmak gıybet midir?

Yaşanan bir olayı anlatmak gıybet midir?, Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır.

Gıybet ve dedikodu arasındaki fark nedir?

Gıybet ve dedikodu arasındaki fark nedir?, Kişinin yüzüne söylediğimiz sözleri arkasından söylememiz gıybet sayılır mı? Değerli kardeşimiz, Başımızdan geçen olayları anlatmak gıybete girmez. Ancak olayla ilgili şahısların hoşlanmayacağı durumlar varsa ve dinleyenler de o kişiyi tanıyorlarsa, isim vererek anlatmak gıybet olacağından caiz olmaz.

Kimin gıybeti olmaz?

Kimin gıybeti olmaz?, Hucurat suresinde dedikodu yapılan kişinin, ölü haldeki etinin yenilişindeki haramın şiddeti, dedikoduya eş tutulmuştur. denilmiştir. Gıybet, bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir.

Allah gıybeti affeder mi?

Allah gıybeti affeder mi?, Ayrıca başka bir hadiste şöyle buyurulur; “Fasık olan kimsenin gıybeti yoktur.” (Mecmau'z-Zevaid, 1/149). Facir / fasık, doğru yoldan sapmış kimse demektir.

Gıybet eden ne yapmalı?

Gıybet eden ne yapmalı?, Muhtelif senetlerle sevgili Peygamber'imizden (s.a.a) şöyle rivayet edilmiştir: "Gıybet, zinadan daha şiddetlidir. Nasıl olur diye sorulduğunda şöyle buyurdu: "Zira adam zina ederse, sonra da tövbe ederse, Allah onu affeder. Ama gıybet eden kimse, gıybet edilen kimse tarafından affedilmediği müddetçe bağışlanmaz."

Aile içi gıybet olur mu?

Aile içi gıybet olur mu?, - Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istigfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur. (Ya Rabbi beni de gıybetini ettiğim kişiyi de affet) diye dua etmelidir! Değerli kardeşimiz, Gıybet haramdır.

Diğer Blog Yazıları
Blog