Satış ve alış faturası nedir?
Satış ve alış faturası nedir?,
İlgili satıcıdan yaptığınız satın almayı kesin olarak kanıtlayan resmi belge olmasının yanı sıra yapılan alışverişin -ürün veya hizmetin miktarı, fiyatı, vergiler, toplam tutar, satıcının, alıcının bilgileri gibi- tüm detaylarını içerir. Alış faturası gelir mi gider mi?
Alış faturası gelir mi gider mi?,
Alış Faturası: İşletmenin asıl faaliyet konusu ile ilgili satıcılardan alınan malların izlendiği faturadır. Ön Muhasebe Sistemi / Veri Girişi / Gider Faturası alanından giriş yapılır. Alış faturası olduğunu nasıl anlarız?
Alış faturası olduğunu nasıl anlarız?,
Alış faturası; işletmenin asıl faaliyet konusu ile ilgili satıcılardan alınan malların izlendiği faturadır. Alış faturası bilgilerinin yer aldığı ekrandır. Seri No: Faturanın seri numarasını ifade eder. Fiyat farki satış faturası midir?
Fiyat farki satış faturası midir?,
Fiyat farkı faturası ise; satış faturasının üzerinde yer alan fiyat ile dönem sonunda oluşmuş fiyat arasındaki farkın belirlenmesi halinde kesilen fatura türüdür. Faturanın eksik ya da fazla kesilmesi halinde eksik kalan ücretin ödenmesi ya da alınması gereken durumlarda hazırlanır. Alış faturası olmadan satış faturası kesilir mi?
Alış faturası olmadan satış faturası kesilir mi?,
Yani Türk Borçlar Kanunu hükümleri açısından da malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır. Öte yandan Mali İdare uygulamaları da malın teslimi ya da hizmetin ifasından önce fatura düzenlenebileceğini ve bu konuda yasal bir engel bulunmadığını göstermektedir. belirteceklerdir. Satış faturası kime kesilir?
Satış faturası kime kesilir?,
· Satış Faturası
Standart bir alışveriş sonrasında müşteriye kesilen fatura, satış faturası olarak adlandırılır. Satılan hizmet ya da ürüne dair tüm bilgilere yer verilen bu fatura türü, alım satım işlemini yasal hale getirir. Kaç çeşit fatura var?
Kaç çeşit fatura var?,
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu fatura kesim süresi olarak belirtilen 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir. Satış fatura bir sonraki aya Islenir mi?
Satış fatura bir sonraki aya Islenir mi?,
Faturaların muhasebeleştirme işlemi, Muhasebe modülü/Muhasebeleştirme İşlemleri bölümünden yapılabildiği gibi fatura üzerinden de yapılabilir. Faturaların muhasebeleştirilmesi için alış/satış faturaları listesinde F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Muhasebeleştir ya da Toplu Muhasebeleştir seçenekleri kullanılır. Satış faturası nasıl muhasebeleştirilir?
Satış faturası nasıl muhasebeleştirilir?,
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından uygulamaya konulan e-Fatura ve e-Arşiv fatura sistemlerinde hem işletme sahipleri hem de üçüncü tekil şahıslar kendilerine kesilen faturaları sorgulayabilir. Sorgulama işlemi efatura.gov.tr adresinden yapılır. Alış faturalarımı nasıl görebilirim?
Alış faturalarımı nasıl görebilirim?,
Ürün alım satımlarında yapılan iadenin dışında işletmeler arasındaki ticaretlerde hizmet iadesi de yapılabilir. Bu tür hizmet iadelerinin de muhasebe kayıtları tutulmalıdır. Muhasebe kaydı işlemlerinde 153 Ticari Mallar Hesabı incelenerek tutulur. Alış faturası hangi hesapta izlenir?
Alış faturası hangi hesapta izlenir?,
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder. KDV oranı yanlış kesilirse ne olur?
KDV oranı yanlış kesilirse ne olur?,
Satış Faturası
Bir işletmenin sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için müşterilerine kestiği faturalardır. Her satışın belgelenerek yasallaşması gerekir. Bir satış faturasında satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, ve toplam bedeli gibi bilgiler beyan edilir.