Adıyaman Yöresel Kıyafetleri
Adıyaman'ın geleneksel kıyafetleri nelerdir?, Giyim kuşam
Dağ köylerinde kıl kumaştan yapılmış şalvar, Aba denilen ceket ve yakasız gömlekten ibarettir. Ayakta çorap ve yemeni bulunmaktadır. Şalvar ve yakalı veya yakasız gömlekle bütünleşen kıyafetin üzerine “fillik kuşak “ denilen ipek,püsküllü, beyaz renkte bir kuşak sarılmaktadır.
Adıyaman'ın geleneksel kıyafetleri nelerdir?
Adıyaman'ın geleneksel kıyafetleri nelerdir?,
Giyim kuşam Dağ köylerinde kıl kumaştan yapılmış şalvar, Aba denilen ceket ve yakasız gömlekten ibarettir. Ayakta çorap ve yemeni bulunmaktadır. Şalvar ve yakalı veya yakasız gömlekle bütünleşen kıyafetin üzerine “fillik kuşak “ denilen ipek,püsküllü, beyaz renkte bir kuşak sarılmaktadır. Yöresel kıyafetlerimizin adları nelerdir?
Yöresel kıyafetlerimizin adları nelerdir?,
Aba yakalı ve yakasız şekilleri olan bir çeşit gömlektir. Ayağa çorap ve yemeni giyilir. Şalvar ve yakalı veya yakasız gömlekle bütünleşen kıyafetin üzerine “fillik kuşak” denilen ipek, püskül, beyaz renkte bir kuşak sarılmaktadır. Ayağa ise el örgüsü çorap ve üzerine yemeni giyilir. Adıyaman yöresine ait el sanatları nelerdir?
Adıyaman yöresine ait el sanatları nelerdir?,
Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap. Adıyaman'ın kültürel ögeleri nelerdir?
Adıyaman'ın kültürel ögeleri nelerdir?,
Bu el sanatları halı, kilim, dikiş-nakış işleri, sepetçilik, semercilik, yemenicilik ve halı yastıkları olup dokuma ürünlerinin oldukça önemli bir yere sahip olduğu da görülmektedir. Adıyaman ilinin özellikleri nelerdir?
Adıyaman ilinin özellikleri nelerdir?,
ADIYAMAN ŞEHRİNİN ÖZELLİKLERİ
Nemrut Dağı'ndaki antik kalıntılar, Adıyaman Kalesi, Perre Antik Kenti gibi önemli tarihi ve arkeolojik alanlara ev sahipliği yapar. Ayrıca yöresel mutfağı da oldukça lezzetlidir ve "Adıyaman kahvaltısı" bu şehre özgü bir keyif sunar. Malatya'nın yöresel kıyafeti nedir?
Malatya'nın yöresel kıyafeti nedir?,
Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır. Hatay'da giyilen yöresel kıyafetler nelerdir?
Hatay'da giyilen yöresel kıyafetler nelerdir?,
Çinko denilen ince dokumalı peştemallikler, akkaralı, damalı alaca çarşaflar ile pazen, keten ipekliden çıbın, yine peştemal olarak da "Bervanik" yaygın olarak giyimde görülmüştür. " Giyimi tamamlayan bir unsur olarak da işlemeli (Nakışlı) çorap giyilmektedir. Kıvrak giysi ne demek?
Kıvrak giysi ne demek?,
Bilmeyenler için tarif edelim: Kıvrak imamların giydiği cüppeye benzeyen, fakat giyilmeyen, sadece başın üzerine örtülen siyah renkli bir giysi yada örtüdür. Eski kıyafetleri ne denir?
Eski kıyafetleri ne denir?,
Retro giyim, geçmiş yılların modasına bir saygı duruşudur. 1920'lerin flapper elbiseleri, 1950'lerin rockabilly stil kıyafetleri, 1970'lerin hippie çizgili tişörtleri ve 1980'lerin neon renkli eşofman takımları gibi farklı dönemlere ait kıyafetler retro modanın vazgeçilmezleri arasındadır. Adıyaman neyi ile meşhur?
Adıyaman neyi ile meşhur?,
Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Adıyaman hangi ile bağlıydı?
Adıyaman hangi ile bağlıydı?,
Adıyaman 1841 yılında ilçe olmuş 1849 yılında Sancak olarak Diyarbakır'a bağlanmıştır. 1859 yılında Malatya'nın Sancak olması ile Adıyaman ilçe olarak Malatya ya bağlanmıştır. 01.12.1954 Tarih ve 6418 sayılı Kanun ile Adıyaman İl olmuştur. Adıyaman'ın halk oyunu nedir?
Adıyaman'ın halk oyunu nedir?,
Kımıl Oyunu: Kımıl (Süne) haşerenin ekinlere zarar vermesi sonucu meydana gelen kıtlığı ve halkın kımılla mücadelesini konu alır. Göçer Oyunu: Hayvancılıkla uğraşan köylülerin yaz aylarında yaylalara göç etmelerini ve burada başlarından geçenleri konu alır.