Yorgan Kelimesinin Kökü Nedir?

Yorgan Kelimesinin Kökü Nedir? Yorgan Kelimesinin Kökü Nedir?, Yorgan ne anlama gelir?, Kelime kelimesinin kökü nedir?, Yastık kelimesinin kökü nedir?, Mendil kelimesinin kökü nedir?

Yorgan Kelimesinin Kökü Nedir?

Yorgan ne anlama gelir?, yorgan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yoġurkan “kalın yatak örtüsü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- fiilinden Eski Türkçe +(g)An ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yoğur- maddesine bakınız.

Yorgan ne anlama gelir?

Yorgan ne anlama gelir?, yorgan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yoġurkan “kalın yatak örtüsü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- fiilinden Eski Türkçe +(g)An ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yoğur- maddesine bakınız.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Kelime kelimesinin kökü nedir?, Yorgan, genellikle yünden ya da pamuktan yapılan ve içerik itibarıyla, yorgan gibi bir gece örtüsü olan battaniyeden daha kabarık ve yalıtıcıdır.

Yastık kelimesinin kökü nedir?

Yastık kelimesinin kökü nedir?, Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.

Mendil kelimesinin kökü nedir?

Mendil kelimesinin kökü nedir?, İlk olarak Uygur metinlerinde yastuk şeklinde kaydedilen sözcüğün; bazı Türkologlar yasta- “yastık dayamak” fiilinden, bazıları tanıklanmamış bir *yastu- fiilinden, bazıları yasıt- “yassıltmak” fiilinden, bazıları yad- fiilinden, bazıları yat- fiilinden türediğini belirtmişlerdir.

Yorgan türemiş kelime mi?

Yorgan türemiş kelime mi?, Etimoloji. Sözcüğün kökeni, Latince "manus" (el) ve "tergere" (silmek) kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan "manutergium" (el bezi) sözüdür.

Yorgan ne demek tarih?

Yorgan ne demek tarih?, yorgan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yoġurkan “kalın yatak örtüsü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- fiilinden Eski Türkçe +(g)An ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yoğur- maddesine bakınız.

Kelimede kök nasıl bulunur?

Kelimede kök nasıl bulunur?, Tarım ve hayvancılıkla iç içe oluşun ve göçebe olmanın yanı sıra yerleşik ve medeni bir kültürün de kanıtlarından biri olan yorgan aynı zamanda çobanların geceleri bürünerek yattıkları bir kepenek veya üstlerine aldıkları bir aba'ya da verilen isimdi Türklerde (Ögel, 1985: 221).

Kelimenin kökü ne demek?

Kelimenin kökü ne demek?, KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur. UYARI: Kök bulunurken ek ve kök arasındaki anlam bağlantısı çok önemlidir.

Türemiş kökü nedir?

Türemiş kökü nedir?, Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.

Beşik kökü nedir?

Beşik kökü nedir?, Türemiş kelime veya türemiş sözcük, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere yapım ekleri getirilerek türetilen sözcüktür. Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir.

Yastık Türkçe mi?

Yastık Türkçe mi?, Beşik kelimesi, etimoloji uzmanı Türkolog Hasan Eren'e göre Türkçe beşi- (~ bişi- «sallamak») fiiline -k isim yapım eki getirilerek türetilmiştir. Türk dillerinde "sabit ya da sallamalı çocuk karyolası" olarak yaygın olsa da "salıncak" anlamı da vardır ve fiil olarak beşik sallamak kullanılır.

Zeytin kelimesinin kökü nedir?

Zeytin kelimesinin kökü nedir?, yastık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yastuk “«yassıltılmış şey», 1. sikke, özellikle büyük boy Çin parası, 2. yastık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *yasıt- “yassıltmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.