Olay tutanak nasıl yazılır?
Olay tutanak nasıl yazılır?,
Olayın ne olduğuyla birlikte olayın nerede yaşandığı ve tarih, saat gibi bilgiler de net olarak belirtilmelidir. Tutanak içerisinde belirtilen olayla ilgili kanıt olarak sayılabilecek deliller varsa bunlar da tutanağa eklenmelidir. Delillerin nasıl elde edildiği bilgisi de tutanakta yer almalıdır. Olay Durum tutanağı nedir?
Olay Durum tutanağı nedir?,
Cevap : Olay tutanağı bir görev başındayken yaşanılan bir olayı bir durumu yazılı olarak tanzim edilmesine denir. Örneğin çalışırken bir olay olması gibi. Genelde bu tutanakları iş yerlerinde iş yeri sorumluları veya okullarda nöbetçi öğretmenler tutar. Şahitler varsa imzalatılır. Tutanak nasıl başlanır?
Tutanak nasıl başlanır?,
Tutanaklar, tarih ve hatta saatle başlar veya tarih ve saatle biter. Tutanakta en azından başlarken ya da bitirirken tarih atılmış olması önemlidir. Tutanaklarda şahit olmalıdır, tutanağı tutan kişi ve amirin imzaları da olmalıdır. Eğer birden fazla sayfaya yazılacaksa, üst tarafa sayfa numaraları yazılır. Resmi tutanak nasıl yazılır?
Resmi tutanak nasıl yazılır?,
Tutanak en az iki kişi tarafından düzenlenir. Tutanağı düzenleyen kişilerin ad, soyad ve unvanları makam sırasına göre soldan başlayarak yazılır. Ad ve unvan küçük harfle, soyad büyük harfle yazılır. Tutanak tamamlandıktan sonra en alt düzeydeki makamdan başlanarak imzaya sunulur. Tutanakta neler olmalıdır?
Tutanakta neler olmalıdır?,
Başlık, giriş, gelişme, sonuç, tarih ve imza bir tutanakta mutlaka bulunması gereken bölümlerdir. Aksi ispat edilmediği sürece resmi belge olarak sayılan tutanakların geçerli olması için yazımı sırasında birçok unsura dikkat etmek gerekir. Tutanağın sonuna ne yazılır?
Tutanağın sonuna ne yazılır?,
(tahrik, havanın durumu, yağmur olup olmadığı, vs.) m) Olayda kasıt veya ihmalin olup olmadığını belirleyecek iz ve deliller tutanağa yazılır. n) Tutanak sonuna işlemin tutanak olduğu belirtilerek tutanağın düzenlendiği tarih ve saat yazılır. o) İlgililerin isimleri unvanlarıyla birlikte yazılarak imzalanır. Olay tutanağı ne zaman tutulur?
Olay tutanağı ne zaman tutulur?,
Herhangi bir olay durumunda ya da bir gelişme yaşandı zaman bunun kayıt altına alınması tutanak olarak öne çıkar. Örneğin herhangi bir yerde yaşanan kavga ya da bir takım olaylar, kazalar ve bunun gibi değişik durumlar karşısında mutlaka tutanak tutulur. Olay yeri tespit tutanağı nedir?
Olay yeri tespit tutanağı nedir?,
Olayın işlendiği yerin genel ve özel durumu ile suçun iz ve delillerinin kaydı için tanzim edilen tutanaktır.Olay tespit tutanağı soruşturmanın temelini teşkil eder bu nedenle olay yeri titizlikle incelenir görevlinin olay yerinde gördükleri iz ve delillerin tutanakta belirtilir. Bir tutanakta en az kaç imza olmalıdır?
Bir tutanakta en az kaç imza olmalıdır?,
Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. Tutanakların iptali gerektiğinde iptal işlemi tutanağın üzeri çizilmek ve iptal şerhi konulmak suretiyle gerçekleştirilir. (2) Aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı idari yaptırım karar tutanağı düzenlenir. Tutanak yazarken neye dikkat edilir?
Tutanak yazarken neye dikkat edilir?,
Eğer tutulan olay için özel bir başlık yoksa sadece “TUTANAKTIR” yazılmalıdır. Tutulan olayın niteliği belirtilmeli ve ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Olaya dair detaylı bilgiler tutanakta yer almalıdır ve olaya dair bilgilerin nasıl öğrenildiği de açıklanmalıdır. Olayın yaşandığı yer ve zaman bilgisini içermelidir. Tutanak sonu nasıl biter?
Tutanak sonu nasıl biter?,
Tutanaklar, başlık ve imza bölümü dışarıda bırakılırsa tarih ve saatle başlar, tarih ve saatle biter. Tutanak elle yazılır mı?
Tutanak elle yazılır mı?,
Her sayfa, tutanağı tutan kişi ya da kişiler tarafından paraflanır. Tutanak elle tutulacaksa tek kalemle, tek kişi tarafından yazılır. Dilenirse bilgisayarda da hazırlanabilir. Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içinde yazılmalıdır.